• 01.jpg

Op 19 Januari, 2025 Israël en Hamas bereikten een akkoord dat een tijdelijk staakt-het-vuren omvat om voorlopig een einde te maken aan de verwoesting die Gaza is aangedaan, evenals de vrijlating van gevangenen die in Gaza worden vastgehouden en veel van de gevangenen die door Israël worden vastgehouden. Het akkoord zou ook eindelijk ontheemde Palestijnen toestaan ​​om terug te keren naar hun huizen – hoewel na Israëls opzettelijke vernietigingscampagne veel huizen niet meer bestaan.

Het akkoord omvat drie fasen, maar we kijken alleen naar de eerste fase omdat ze nog gaande is en op 1 Maart, 2025 afloopt.

De eerste fase duurt zes weken en omvat een beperkte gevangenenruil, de gedeeltelijke terugtrekking van Israëlische troepen uit Gaza en een golf van hulp in de enclave.

  • Drieëndertig Israëlische gevangenen, waaronder vrouwen, kinderen en burgers ouder dan 50 jaar – die werden meegenomen tijdens de door Hamas geleide aanval op Zuid-Israël op 7 oktober 2023 – zullen worden vrijgelaten. In ruil daarvoor zal Israël in deze fase een groter aantal Palestijnse gevangenen vrijlaten, waaronder gevangenen die levenslange gevangenisstraffen uitzitten. Onder de Palestijnen die worden vrijgelaten, bevinden zich ongeveer 1000 die na 7 oktober 2023 werden vastgehouden.

  • Tegelijk met de uitwisseling van gevangenen zal Israël zijn troepen terugtrekken uit de bevolkingscentra van Gaza naar gebieden die niet verder dan 700 meter binnen de grens van Gaza met Israël liggen. Dat kan echter de Netzarim-corridor uitsluiten, de gemilitariseerde gordel die de Strook in tweeën deelt en de beweging erlangs controleert – de terugtrekking uit Netzarim zal naar verwachting in fasen plaatsvinden.

  • Israël zal burgers toestaan ​​om terug te keren naar hun huizen in het belegerde noorden van de enclave, waar hulporganisaties waarschuwen dat er hongersnood kan zijn uitgebroken, en zal een toestroom van hulpgoederen naar de enclave toestaan ​​- tot 600 vrachtwagens per dag.

  • Israël zal ook toestaan ​​dat gewonde Palestijnen de Gazastrook verlaten voor behandeling, en de grensovergang Rafah met Egypte openen zeven dagen na de start van de implementatie van de eerste fase.

  • Israëlische troepen zullen hun aanwezigheid in de Philadelphi Corridor, het grensgebied tussen Egypte en Gaza, verminderen en zich vervolgens uiterlijk op de 50e dag na inwerkingtreding van de deal volledig terugtrekken.

Fase 1 heeft nog een week te gaan maar we kijken nu al hoe deze fase is verlopen.

Het was opvallend dat de Israelis de boel escaleerden tijdens de onderhandelingen door meer bombardementen uit te voeren als pressiemiddel om zo Hamas tot Israëlische 'keuzen' te dwingen. Waarom was het opvalled? Eenzelfde escalatie was er ook tijdens de onderhandeling over de uitwisseling van Israëlische en Palestijnse gevangenen in November-December 2023.

Het staakt-het-vuren trad op 19 Januari, 2025 in werking, maar leverde meteen een schending op. Zeven Palestijnen kwamen om het leven door een Israëlische luchtaanval. Een week later schorten de Israelis de uitvoering van het akkoord op terwijl er geen (geldige) reden was om op te schorten.

Op 5 Februari, 2025, een Israëlische drone liet een granaat vallen op een huis in Rafah. Echter, we vonden geen informatie over eventuele slachtoffers.

Vijf dagen later, de Israëliërs blokkeerden bulldozers en vrachtwagens geladen met tenten die de grens bij Rafah wilden oversteken terwijl de Israëliërs wel waren overeengekomen dat het zwaar materieel en tenten Gaza in mochten. De volgende ochtend, Mohammad Nafez Abu Taha werd gedood door Israëlische tank. Daarop besloot Hamas om met de Qatari en Egyptische bemiddelaars de Israelische schendingen te bespreken. Dit gesprek vond in Cairo plaats.

Op 13 Februari, de Palestijnse jongen Anas Al-Nabahin werd doodgeschoten door Israëlische bezettingstroepen in het vluchtelingenkamp Al-Bureij.

Op 14 Februari, vrachtwagens met hulpgoederen passeerden de grensovergang bij Rafah. Toch werden de Israëliërs ervan beschuldigd zich niet te houden aan de overeengekomen aantallen van 600 vrachtwagens per dag en blijven de Israëliërs gebouwen in Gaza slopen met meegebrachte zwaar materieel.

Er zijn ook schendingen gepleegd die niets met het akkoord te maken hebben maar wel tot op de laatste minuut voor de vrijlating zijn gepleegd. Vrijgelaten Palestijnse gevangenen vertelden dat zij werden mishandeld en geslagen durende de laatste minuten van hun gevangenschap. Dit is een schending van de Vierde Geneefse Conventie. Een oorlogsmisdaad dus.

En zo kunnen wij nog wel doorgaan. De volledige (engelstalige) tijdlijn kan je hier volgen.

De brutaliteit, de onbeschoftheid, en de vertoning van een zeer onderontwikkeld gedrag laat zien dat de Netanyahu-types voor niets terugdeinzen en over lijken gaan zelfs als die lijken hun eigen mensen zijn.